Museum ’t Brabants Leven

Het museum van de familie van der Heijden herbergt een grote verzameling gereedschappen en benodigdheden voor beroepen van vroeger. In totaal zijn er zo’n 35 beroepen tentoongesteld waaronder een klompenmaker, smid, timmerman, sigarenmaker, bakker, mandenmaker. Er is een winkeltje van vroeger en een schooltje. Er is ook een religieuze kamer waar je alles van het Rijke Roomsche leven terugvindt. Verder is er de nagenoeg authentieke boerderij waarin de familie van der Heijden zelf woont.

Er worden rondleidingen gegeven op afspraak. Tijdens die tocht wordt men met humor geleid langs alle spullen die het museum rijk is. Es ge Brabants kunt is dè wel hendig, maar ook zonder die taalkennis kun je genieten van alle spullekes of zoals Jo van der Heijden zelf zegt ”ouwe rommel”. Natuurlijk is er ook plek om un bakske te vatte.

In 25 jaren is de verzameling aardig gegroeid en zeer compleet geworden.
Ook is het aantal rondleidingen toegenomen. Was het in het begin zo dat het museum één dag en later twee dagen in de week open was, nu is het museum open van maandag tot en met zaterdag.
Je kunt er nu ook met grote groepen terecht, omdat Jo zo nodig hulp krijgt van rondleiders die ongeveer net zo kunnen kletsen als hij. Want, zo zegt ie, het verhaal erbij is zeker zo belangrijk en volgens Jo en Riek van der Heijden moet daar veel humor in.
Groepen vanaf ongeveer zes personen kunnen worden rondgeleid. Ben je alleen of met z’n tweeën dan word je bij een ander groepje gevoegd.
Alles wel op afspraak.

De sfeer die er hangt is er een van gastvrijheid en vroeger tijden. Je kunt ook genieten van het groen en de vogels. Kortom, een wereld die de nostalgie oproept als het gaat om rust en de goede dingen van vroeger.

De familie is trots en gelukkig dat ze zo’n mooi museum opgebouwd hebben waar je een leuke rondleiding kunt krijgen en nog efkes kunt buurte.